istorian havinaa 60-luku

Yrityksen historia

1960-luku

1960-luku

Ensimmäinen lehti-ilmoitus Forssan Lehdessä huhtikuussa -69.

Historian havinaa: näin tarina sai alkunsa

1960-luvun puolivälin jälkeen Rauno Jaakkola oli valmistunut puutarhuriksi ja palannut maailmalta takaisin kotiseudulleen Forssaan. Hän työskenteli Forssan kaupungin puisto-osastolla rakentaen mm. Saviläven ympäristöä, joka nykyisin tunnetaan Ankkalammen puistona.

Oman yrityksen perustaminen ei ollut nuorelle puutarhurille tullut aiemmin mieleen. Leveämmän leivän toivossa hän kuitenkin vuokrasi Forssan seurakunnalta loppuvuodesta 1968 Poussan puutarhan. Puutarha sijaitsi Ojalanmäessä nykyisen hautausmaan uuden kappelin parkkialueen paikalla.

Keväällä 1969 alkoi puutarhalla ryhmäkasvien viljely ja taimien myynti. Aluksi ryhmäkasvien myynnillä oli iso merkitys ja mm. Forssan seurakunta oli iso asiakas.

Silloinen Forssan kaupunginpuutarhuri Eino Eramo oli jo vuosia toiminut Harvialan taimitarhan asiamiehenä Forssassa ja hän suositteli yhteistyötä Harvialan kanssa.

Oma väki työskenteli yrityksessä

Raunon isä, Antti Jaakkola, toimi alkuaikoina puutarhalla myyjänä päivisin ja Rauno itse työpäivänsä jälkeen iltaisin. Tekipä Rauno myös ovelta ovelle kauppaa. Myös Raunon veli Pentti Jaakkola koulupäivänsä jälkeen ajeli pappa-tunturillaan ahkerasti auttamaan.

Rakkaus ja yhtiökumppani löytyi tansseista

Raunon tansseissa tapaama Anja Ahola oli muuttanut Ypäjän hevostalouskoulun emännän tehtävistä uuteen yritykseen töihin ja asettunut asumaan Forssaan. Pari avioitui 1971. Maatalon tyttärenä Anja oli tottunut kovaan työntekoon jo lapsena.

Raunon viihtyessä pihatöissä jäi puutarhan ja taimimyymälän pitäminen pikkuhiljaa Anjan vastuulle. Pariskunnan omien sanojen mukaan tämä yrityksen alkuaika oli välillä melkoista kohellusta, töitä tehtiin nuoruuden innokkuudella ja erittäin kovalla motivaatiolla. Kuitenkin sillä innokkuudella ja kovalla tekemisellä kirjoitettiin alku tälle tarinalle, joka on jatkunut jo 50 vuotta ja jatkuu edelleen. Mahtoivatko nuoret yrittäjät aavistella tätä edes toiveunissaan?

Historian havinaa 60-luku

Kesäkukkakuorma lähdössä Poussan puutarhalta, Anja Jaakkola kuorman teossa kuvassa oikealla.

Jatka lukemista: 1970-luku

Ajankohtaista Jaakkolasta

Löydät meidät täältä

Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa

Hakapellontie 85, 30300 Forssa

Reittiohjeet