2000-luku

Yrityksen historia

2000-luku

Isoin askelin eteenpäin: puutarhakauppa kasvoi ennätyksellisesti 2000-luvulla

2000-luvulla puutarhakauppa kasvoi vuodesta toiseen. Suomalainen puutarhakulttuuri meni vauhdilla eteenpäin ja rahankäyttö omaan ympäristöön lisääntyi selkeästi. Samalla myös kilpailu lisääntyi ja kiristyi huomattavasti. Pelkästään multapussien ja norjanangervojen myyminen ei enää elättänyt, tilalle piti tuoda erikoisuuksia, uutuuksia ja yhä laajempaa valikoimaa.

Puutarhamyymälän tilat alkoivat käydä Ojalanmäessä ahtaiksi ja vanhat lasikasvihuoneet alkoivat tulla tiensä päähän. Samoihin aikoihin Forssan kaupunki myi pois purettavaksi 1980-luvun lopulla rakennetun ja vähälle käytölle jääneen kasvihuoneen sekä huoltorakennuksen uuden kaupunginpuutarhan omakotialueen tieltä.

Jaakkoloiden tarjous meni läpi ja alusta saakka oli selvää että kasvihuonetta ei pureta ”puun juurelle jemmaan” vaan se pitää pystyttää saman tien uuteen paikkaan – mutta mihin?

Ojalanmäessä olisi toki ollut maapinta-alaa, mutta keskellä omakotialuetta se oli logistisesti huono vaihtoehto. Paikkoja kartoitettiin myös seutukunnan ulkopuolelta. Aikaa rakennuksen siirtämiseen oli ruhtinaallisesti 6 kuukautta, joten päätöksiä piti tehdä nopeasti. Neuvottelut Forssan kaupungin kanssa etenivät kuitenkin suotuisasti ja alkuvuodesta 2003 tehtiin kaupat 1,5 hehtaarin määräalasta Jokioistentien varrelta. Maanrakennustyöt alkoivat seuraavalla viikolla ja rakennus/siirtoprojekti eteni vauhdilla vuoden 2003 aikana. Uuden puutarhakeskuksen avajaisia Hakapellontiellä vietettiin 19.3.2004.

Puutarhakeskus Jaakkolan rakentaminen

Alkuvuonna 2003 aloitettiin Hakapellontiellä uuden puutarhakeskuksen rakennustyöt.

Puutarhakeskus Jaakkolan rakentaminen

Puutarhakeskus runkovaiheessa kesällä 2003.

Viimeinen kauppa Ojalanmäen myymälässä

Viimeiset kaupat Ojalanmäen myymälässä jouluaattona 2003.

Puutarhakeskus Jaakkolan avajaiset maaliskuussa 2004

Puutarhakeskuksen avajaishulinaa maaliskuussa 2004.

Tässä yhteydessä eriytettiin myös selvyyden vuoksi liiketoimintojen markkinointinimet; kuluttajaliiketoimintaa varten syntyi Puutarhakeskus Jaakkola ja viherrakennusliiketoiminta jatkoi tutulla Viherrakenne Jaakkola nimellä.

Pihasaneerauksista uutta ulottuvuutta viherrakentamiseen

Uuden vuosituhannen koittaessa viherrakentaminen kasvoi voimakkaasti yleisen rakentamisbuumin myötä. Työmenetelmät modernisoituivat sekä koneellistuivat ja konekanta uusiutui siinä mukana. 2000 -luvulla vanhojen pihojen saneeraukset tulivat uutena urakkamuotona mukaan. Esimerkiksi Espoon Matinkylässä vanhat kerrostalokorttelit saivat vuosikymmenen aikana aivan uudenlaisen ilmeen ja nämä kohteet saivatkin paljon kiitosta ja huomiota osakseen.

2000-luvun puolivälissä päästiin toteuttamaan myös Forssan Ankkalamminpuiston ja seuraavana vuonna torialueen saneeraus. Tämä oli taas ”näytön paikka”, jossa haluttiin onnistua ja näyttää vuosien varrella maailmalla kertynyttä osaamista. Raunohan oli jo aikanaan 60-luvulla kaupungilla työskennellessään ollut kunnostamassa vanhan ”saviläven” ympäristöä ja pääsi nyt siis uudestaan tekemään Forssan keskustan vehreän keitaan uuteen loistoonsa. Ja hieno siitä tuli, samoin uusitusta torialueesta.

Ankkalammin puisto

Forssan tori ja Ankkalammin puisto saivat uuden ilmeen vuosikymmenen puolivälissä.

Forssan museo

2000-luvulla päästiin tekemään myös muita Forssan kaupungin kohteita mm. Forssan museon ympäristö Kuhalankosken kupeessa.

Itäkeskuksen viherakennustyömaa

Viherrakentaminen jatkui vahvasti pääkaupunkiseudulla, kuvassa kivetystyöt menossa Itäkeskuksessa Helsingissä.

Vuonna 2006 oli aika viedä sukupolvenvaihdos loppuun

Perustajat Anja ja Rauno Jaakkola jäivät vielä palkkatyöhön ja Mikko ja Matti Jaakkola ottivat vastuun koko yhtiöstä vuonna 2006. Samana vuonna yhtiömuoto vaihdettiin osakeyhtiöksi. Mikon ja Matin setä Pentti Jaakkola jäi myös osakkaaksi pienellä osuudella ”katsomaan vähän poikien perään”. Anjan ja Raunon kanssa sovittiin, että töitä saavat tehdä niin kauan kuin se tuntuu mukavalta, mutta pakko ei ole. Myymälän muutettua pois Ojalanmäestä jatkoi Anja siellä muutaman vuoden kesäkukkien viljelyä, jotka myytiin puutarhakeskuksella. Kesällä 2007 Anja kuitenkin totesi eiköhän tämä jo riitä. Rauno painoi vielä koko 2000-luvun täysillä viherrakennushommissa, mutta Anjan jäätyä eläkkeelle löysi pariskunta uuden yhteisen harrastuksen – puutarhanhoidon! Oma piha kun oli kaikki yrittäjävuodet jäänyt vähälle huomiolle ja nyt sitä oli kiva aloittaa kunnostamaan.

Ojalanmäen puutarha vuonna 2007

Anja lähettämässä viimeisiä kesäkukka-amppeleita Ojalanmäen kasvihuoneesta puutarhakeskukselle myyntiin kesällä 2007.

 

Ajankohtaista Jaakkolasta

Löydät meidät täältä

Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa

Hakapellontie 85, 30300 Forssa

Reittiohjeet