1970-luku

Yrityksen historia

1970-luku

Puutarhalle jouduttiin etsimään uudet toimitilat 1970-luvun alussa

Forssan seurakunta sanoi puutarhan vuokrasopimuksen irti yllättäen vuonna 1970. Tällöin jouduttiin etsimään uutta tilaa toiminnalle. Sopiva paikka löytyi varsin läheltä Ojalanmäestä, josta Rauno ja Anja Jaakkola ostivat 3 hehtaaria avointa peltoa. Tiluksille oli tarkoitus rakentaa toimitilat yritykselle ja oma koti.

Aluksi rakentaminen ei oikein sujunut, kun ansiotyö vei isännän kaiken ajan, mutta vihdoin vuonna 1973 joulukuun 16.päivä alkoi autotallista joulukukkien myynti.

Myymälän rakentaminen

Myymälän rakentaminen on käynnissä.

Viherrakentaminen alkoi 1970-luvulla

1970-luku

Yrityksen vanha logo 1970-luvulta.

60-luvun puolen välin jälkeen Rauno Jaakkola oli jättänyt työnsä Forssan kaupungilla ja vaihtanut työhön Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy:hyn. Kesällä hän rakensi pihoja ja talvella suunnitteli niitä. Puolimatkan silloinen työpäällikkö ehdotti, että Rauno alkaisi rakentamaan pihoja oman yrityksensä lukuun, jotta joka keväiset lakot eivät olisi haitanneet työntekoa.

Näin Rauno päätti tehdäkin ja viherrakentaminen alkoi 70-luvun alussa. Aliurakkasuhde Rakennustoimisto A. Puolimatkan kanssa alkoi ja jatkui aina 1980-luvun loppupuolelle, jolloin Puolimatka vaihtoi omistajaa.

Yritys toimi nimellä tmi. Puutarha ja Viherrakenne. Viherala oli tuolloin vielä niin tuntematon käsite, että yleisesti luultiin yrityksen tuottavan viherrehua eläimille.

Viherrakennustyömaalla Humppilassa

Viherrakennustyömaalla Humppilassa paistoi aurinko.

Siemenhylly

Ajankuvan mukainen siemenhylly.

Lasikasvihuoneet rakentuivat ja perhe kasvoi

Kovan työnteon ohessa myös Anjan ja Raunon perhe kasvoi, kun vuonna 1973 syntyi Mikko ja 1978 näki päivänvalon Matti. Perheen äiti Anja hoiti lapsia ja kotia sekä samalla taimien myyntiä. 1970-luvulla oli vielä tapana, että myymälä oli ”aina auki”, eli asiakkaat tulivat kun oli tarve ja hakivat myyjän sitten vaikka keittiön pöydän äärestä. Perhe asui talon yläkerrassa ja myymälä sijaitsi alakerrassa, joten matka töihin oli lyhyt.

1970-luvun loppupuolella pihapiiriin pystytettiin käytettynä ostetut lasikasvihuoneet joiden myötä myymälän valikoima monipuolistui ja myyntiin tuli esimerkiksi viherkasveja. Tuon ajan pihojen suosikkikasveja olivat mm. kanukat, hurmehappomarja ja morsiusangervo.

Joulumuotia 1970-luvulla

Joulun aikaan 1970-luvulla oli myynnissä joulutähtiä ja hyasinttejä.

Viksberg

Viksbergin asuinalue rakennettiin ja vihreytettiin 1970-luvulla.

1970-luvun puolivälissä kasvien käyttö piharakentamisessa alkoi

Yksi suurimmista rakennuskohteista 1970-luvulla oli Peltosaaren asuinalue Riihimäellä. Myös Forssan Viksbergiin rakennettiin paljon mm. Luhtatielle ja Puolimatkankadulle. Aluksi työvälineinä olivat lapiot ja kottikärryt, mutta ensimmäinen kone, Rotawator-jyrsijä, auttoi huomattavasti.

1970-luvun puolivälissä myös kasvien käyttö alkoi lisääntyä viherrakentamisessa. Niiden tuoma viihtyisyys alettiin ymmärtämään ja huomattiin rakennetun pihan tuoma arvonnousu kiinteistölle.

Harvialan kokous

Harvialan kokous on meneillään.

Järjestö- ja yhteistoiminta oli alusta asti tärkeää

Saman alan kollegoiden kesken tehtiin yhteistyötä ja jo 1970-luvulla liityttiin Viheraluerakentajat ry:hyn ja taimikauppiaat ry:hyn. Harviala-dealer toiminta oli keskeinen osa myymälän toimintaa alusta asti. Tapaamalla muita kollegoita ja kauppiaita saatiin arvokasta oppia sekä pysyttiin ajan hermolla.

Jatka lukemista: 1980-luku

Ajankohtaista Jaakkolasta

Löydät meidät täältä

Puutarhakeskus Jaakkola, Forssa

Hakapellontie 85, 30300 Forssa

Reittiohjeet